uc@ucrs.dk +45 96 80 15 00
Opstart

Januar & August

Økonomi

SU & Elevløn

Adgangskrav

9./10. klasse

Varighed

5 år

Skolepraktik

Skolepraktik muligt

Studenterhue

Ja

Om uddannelsen

Interesserer du dig for at svejse, bukke, klippe, bore, fræse, dreje samt skære gevind i forskellige metaller, så er uddannelsen som klejnsmed formentlig noget for dig.

I løbet af uddannelsen berører du en lang række forskellige emner. Eksempelvis kommer du til at arbejde med 3D tegneprogrammer, hvor du skal designe diverse produkter i forskellige metaller, som du senere skal fremstille på værkstedet.

Sådan kommer du i gang

 

Der er flere forskellige måder at begynde din uddannelse på, hvilket kommer an på din alder og erfaring.  

 • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, er ansøgningsfristen 1. marts. Hvis du starter året efter, du er gået ud af skolen, er ansøgningsfristen 1. september. Medmindre du har lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed, skal du først gennemføre grundforløbets første del. Ansøgning foregår gennem optagelse.dk.
 • Er du ikke fyldt 25 år og er gået ud af skolen for mere end 1 år siden, ansøger du gennem optagelse.dk.  Dog skal du være opmærksom på, at der er adgangskrav til grundforløbets 2. del.    

Gå til optagelse.dk

Praktiske informationer

Mangler du fortsat information om uddannelsen, kan du finde det her.

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen starter med et grundforløb, der varer enten 20 eller 40 uger, efterfulgt af EUX studieåret, som varer 40 uger. Herefter skal du i hovedforløb i en virksomhed, hvor der veksles mellem perioder i praktik og undervisning på hovedforløbsskolen. 

Grundforløb og studieår på UCRS Butik & Handel:

De første 20-40 uger kaldes grundforløbet og foregår her på skolen med undervisning. Her vil du skulle have 5-8 grundfag på C niveau og aflægge en grundforløbsprøve. Der vil i denne periode være fem dages virksomhedsforlagt undervisning.

 Fag på grundforløbets 1. del:

 • Grundfag: Dansk C, engelsk C, samfundsfag C
 • Erhvervsfag 1+2+3
 • Valgfag, bonusfag, støttefag på GF1 fx: Erhvervsfag niveau 2, tysk E

Fag på grundforløbets 2. del:

 • Grundfag: Afsætning B, informationsteknologi C, matematik C, organisation C, virksomhedsøkonomi C
 • Det uddannelsesspecifikke fag (detail, handel, kontor)

 På EUX studieåret bliver grundfag og valgfag udskiftet med fag på gymnasialt niveau, der er gjort relevante til din uddannelse samt de videregående uddannelser, du har mulighed for at tage.  

I løbet af EUX studieåret vil du gennemføre følgende fag:

Obligatoriske fag:  Dansk A, informatik B, engelsk B

Valgfag fx: Virksomhedsøkonomi B eller matematik B, afsætning B, samfundsfag B, innovation C,  Kulturforståelse C, erhvervsjura C

Hovedforløb i en virksomhed: Efter du har afsluttet EUX studieåret, kan du gå videre til hovedforløbet som er en toårig praktikperiode, hvor du specialiserer dig inden for kontor, butik, E-handel eller B2B handel.

Uddannelses[-]sted

Efter du har gennemført grundforløbet på UCRS, skal du videre på hovedforløb. I løbet af dit hovedforløb skal du på flere korte skoleophold, som tilbydes på en hovedforløbsskole.

Økonomi

Uddannelsen er gratis at tage. Er du over 18 år, får du SU så længe du går på Handelsskolen. I hovedforløbet får du elevløn. Har du en uddannelsesaftale på plads fra den dag du starter på grundforløbet, får du elevløn fra første dag.

Adgangskrav

For at blive optaget på uddannelsen, skal du have bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve. Du skal samtidig have mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. Klasse.

Skolepraktik

Har du ved endt grundforløb endnu ikke fundet en praktikplads, tilbydes der skolepraktik, som foregår på skolen. En måned efter at have afsluttet uddannelsens grundforløb starter skolepraktikken, der afsluttes, når du bliver tilbudt en praktikplads hos en virksomhed. Så længe du er i skolepraktik skal du opfylde følgende krav:  

 • Du skal være egnet
 • Du skal være fagligt mobil
 • Du skal være geografisk mobil
 • Du skal være aktivt søgende

Denne vurdering foretages af hovedforløbsskolen.   

Fremtidsmuligheder

Med din EUX Business-uddannelse i bagagen kan du blive et væld af ting. Du kan eksempelvis få en karriere inden for salg og markedsføring, butik/detail, business to business, administration, offentlig administration, økonomi, indkøb og logistik, spedition eller iværksætteri. 

Derudover har du også direkte adgang til videregående uddannelse, på lige fod med andre gymnasiale uddannelser.

Studievejleder EUX

Snak med en vejleder om uddannelserne eller personlige udfordringer. Vi er altid klar til at hjælpe!

Billede af Lone Strandgaard
Lone Strandgaard
Vejleder LST@ucrs.dk Mobil: 22999065

Skolehjem

Elever på UCRS i Skjern har mulighed for at bo på skolehjemmet. Vi har plads til 90 elever der ønsker at bo i studiemiljøet.

Studielivet på UCRS

Et godt studiemiljø ser vi som afgørende for den udvikling, du gennemgår sammen med dine kammerater i løbet af din uddannelse. På UCRS lægger vi store vægt på de sociale rammer.

 På EUX får du ud over din tid sammen med kammeraterne i studietiden også muligheden for at være en del af et stærkt og unikt fællesskab.

Vi er overbeviste om, at når du føler dig godt tilpas, styrkes lysten til at lære – også uden for klasseundervisningen. Du bliver en del af noget større.

På tværs af EUX-årgangene arrangeres der fester og fredagscaféer

 • Aktivitetsdage, hvor der konkurreres i alt fra fodbold til brætspil
 • Udflugter, der ryster klassen godt sammen.
 • Virksomhedsbesøg – måske fremtidige samarbejdspartnere
 • Studieture – både i Danmark og i udlandet

Derudover er der et elevråd, der kan have stor betydning for aktiviteterne på skolen. Det giver dig en unik mulighed for mange andre oplevelser og medbestemmelse.

Læs mere om studielivet

Tilmeld dig i dag

Er du klar til en erhvervsuddannelse med studentereksamen?

På EUX åbner du dine muligheder for at gå direkte i arbejde, indenfor det fag du har dygtiggjort dig i, eller læse videre - enten med det samme eller senere i livet.

Gå til optagelse.dk

Bliv kontaktet

Du kan skrive dig op her, så vil en af vores vejledere eller konsulenter kontakte dig hurtigst muligt.

uc@ucrs.dk +45 96 80 15 00